(ca diabetis; es diabetes; en diabetes)
Quan parlem de diabetis ens referim normalment a la diabetis mellitus o diabetis sacarina (literalment, diabetis “dolça”), que és una malaltia que fa que el nivell de glucosa (sucre) de la sang sigui més elevat del compte, perquè el cos no és capaç de processar aquesta glucosa per eliminar-la de l’organisme a través de l’orina, de metabolitzar-la.
El pàncrees és una glàndula que hi ha al costat de l’estómac i produeix una hormona que és la insulina, que és la que controla la quantitat de glucosa que tenim a la sang: ajuda a la glucosa a entrar a les cèl·lules, i les cèl·lules utilitzen aquesta glucosa com a combustible.
De tipus de diabetis n’hi ha bàsicament dos: la de tipus 1 i la de tipus 2.
La diabetis de tipus 1 fa que el pàncrees no produeixi prou insulina (o no en produeixi gens), i per tant les persones que la pateixen s’han d’injectar la insulina que el cos necessita per metabolitzar la glucosa que consumeixen. Normalment, també han de fer dieta i controlar molt els hidrats de carboni que mengen (dolços, pa, pasta...). Aquest tipus de diabetis sol aparèixer abans dels 40 anys, normalment durant la infància o l'adolescència.
La diabetis de tipus 2 fa que el cos no aprofiti bé la insulina que produeix. És el tipus més freqüent de diabetis: sol aparèixer a partir dels 40 anys. Normalment, pot controlar-se bé només fent dieta i exercici, encara que de vegades també cal prendre medicació o fins i tot insulina. És allò que la gent en diu “tenir sucre”.
També existeix la diabetis gestacional que poden presentar algunes dones embarassades, que cal controlar amb dieta i exercici durant l’embaràs i que sol desaparèixer després.
La diabetis pot afectar a les artèries, tant a les grans com a les petites, i amb el temps això pot acabar provocant des d’una insuficiència renal que requereixi diàlisi, fins a ceguera o un infart de miocardi (atac de cor) o cerebral (no arriba la sang al cervell). També pot afectar al sistema nerviós, fent disminuir la sensibilitat als peus, i fer que no ens adonem si hi tenim una úlcera o una infecció, que en alguns casos poden tenir complicacions molt greus.
Per això és essencial que les persones amb diabetis facin un bon control de la glucèmia (el nivell de glucosa de la sang), del colesterol i de la tensió arterial per a reduir el risc d’aparició de totes aquestes complicacions en la diabetis.
I què pot fer que siguem diabètics? La diabetis pot ser hereditària, però hi ha altres factors de risc com el tabaquisme, el sobrepès, el colesterol, la hipertensió i el sedentarisme.