divendres, 24 de setembre del 2010

artritis o artrosi

(ca artritis; es artritis; en arthritis)
(ca artrosi; es artrosis; en osteoarthritis)

Crec que no conec a ningú del meu entorn que no es confongui amb aquests dos termes. Artritis o artrosi? Ah, però no són el mateix? Doncs, no.

Totes dues són malalties reumàtiques, és a dir, que encara que poden tenir causes (etiologies) diferents, es caracteritzen pel dolor i perquè afecten el funcionament normal d'alguna part de l'aparell locomotor (en aquest cas, les articulacions).

La forma més freqüent d’artritis és el que els metges anomenen "artritis reumatoide". L’artritis és una malaltia que provoca la inflamació de les articulacions, bé, del revestiment de les articulacions, el que es coneix com "membrana sinovial". Aquesta inflamació produeix dolor, enrogiment, rigidesa i fins i tot, en les fases més avançades, deformitat i limitació dels moviments de les articulacions afectades. De vegades pot afectar a una sola articulació (monoartritis), a més d’una (poliartritis), o a totes (oligoartritis).

L’artrosi, en canvi, és una malaltia que el que produeix és una alteració degenerativa dels cartílags de les articulacions, és a dir, poc a poc es va destruint el cartílag que cobreix les articulacions, i això fa que cada vegada sigui més difícil de moure-les perquè l'os frega directament amb l’altre os. Es tracta d’una malaltia crònica, que és més freqüent a mida que ens fem grans, precisament perquè amb l’edat es va desgastant el cartílag i la capacitat de regeneració dels teixits va disminuint. Per influència de l’anglès, de vegades també s’anomena osteoartritis.

Totes dues tenen causes diferents:

La causa concreta de l’artritis no es coneix del tot, però sembla que es tracta d’una malaltia autoimmunitària, és a dir, el sistema immunitari del nostre propi cos, el que ens ha de protegir contra les malalties i infeccions externes, és el que fa emmalaltir les articulacions.

La principal causa de l’artrosi és l’edat, el pas del temps que acaba degradant les articulacions.

De totes maneres, el factor hereditari (genètic) sembla que influeix en la predisposició a patir tant l’una com l’altra, i també ho fa el sexe (les dones són més propenses a patir aquestes malalties) i el sobrepès.

Podríem dir moltes més coses de totes dues malalties, però aquí només volem donar uns breus apunts per poder-les diferenciar. Espero que us hagin servit.

2 comentaris:

  1. Marta, s'agraeix una iniciativa com la teva, tant de cara al públic en general com de cara als que fem traducció i hem de fer consultes sovint.
    Esteve Comes (APTIC)

    ResponElimina
  2. Gràcies, Esteve. Realment espero que et sigui útil.

    ResponElimina